BLOG MENÜ:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MENÜ:

FÕOLDAL-------MELLÉKLET KÉPEK+BLOG------------VIDEÓK-- - KÉPGALÉRIA--- --DALSZÖVEGEK----------- JÁTÉK---------SZÍNPADKÉP+KAPCSOLAT
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009. május 8., péntek

Elsõ interjú Fülöp Lórival (2000 áprilisa)

Ma találtam rá a neten való szörfözés közben az alábbi interjúra... emlékszem, az akkor még mûködõ "Művész Kávéház"-ban készült egy asztalnál, 4 éves zenekarként az akkor álmokat most élvezettel és örömmel olvastam, -örömmel, hogy ilyen vagy olyan formában de 9 év után még mindig van aktualitása néhany 2000-beli megjegyzéseinknek, viszont van, ami azóta megvalósult...-örömmel, hogy 9 év után még létezik a zenekar....

----------------

Udvarhelyi Híradó 2000 április 18. kedd

XI. ¹vfolyam 31 szám

"Napjaink dalnokai – Orpheusz

Paródiát szereztek Székelyudvarhelyrôl

Nem telt zsúfolásig a Sportcsarnok elôtere április elsején, amikor a székelyudvarhelyi Orpheusz együttes lépett a közönség elé annak örömére, hogy megjelentette a négy dalból álló demo-albumát. A rithm & bluest és a rock 'n' rollt zseniálisan ötvözô együttes saját dalaival szórakoztatta a közönséget. Annyira jól zenéltek, hogy egyik ismerôsöm, visszatérve egy kis szellôzésrôl, azt hitte, hogy magnóról megy a zene, és ámulva kérdezte tôlem: lejárt a koncert?

Talán ez az egyetlen olyan székelyudvarhelyi együttes, amelyik a megalakulásától szinte fellépésenként változtatta a nevét, míg eljutott a végsôhöz, a ma is használt Orpheuszhoz. Ezen a néven, az ösztönösen játszott, blues-rock alapokból táplálkozó zenével a Talentum '99-en második helyet szereztek. Az együttes minden tagjának van már zenei pályafutása, hiszen Sima Endre és Kész "Fóka" Zsolt együtt zenéltek a Talentum 97-ben díjazott csapatban, a Légióban, ami négy év után felbomlott. A jelenlegi felállásból Vass István a Brooklyn Blues Bandben gitározott. Késôbb az útjaik egymáshoz vezettek: megalakították a Garabonciást. Ezt a Bogáncs név követte; kéthetes (!) fennállásuk idején a Reccs-fesztiválon ötödik helyet értek el, és ôk kapták meg a közönségdíjat is.

– A Talentum 99-en elért eredmények, valamint a szakmabeliekkel való beszélgetés után többre tudtuk értékelni a zenekar képességeit – mondta Vass István (Pisti), a zenekar szövegírója. – Erôs impulzust kaptunk, rengeteg ötlettel és tervvel jöttünk haza...

– Rájöttünk arra, hogy rengeteget kell fejlôdnünk, amit csakis munkával érhetünk el – vágott a szavába Endre.

Ennek is tudható be, hogy a zenekarról kevesebbet hallani, mint a többi nyertes csapatról. A tagok mindegyike dolgozik, leszámítva Simma Kingát, aki jelenleg XII. osztályos a Tamási Áron Gimnáziumban. Ô érettségizni akar, majd továbbtanulni. Nem panaszkodnak az idô- és pénzhiányra, minden dalötletet rendszeresen megtárgyalnak: Pisti hozza a dalszöveget és az alapzenét, együtt megbeszélik, majd hangszerelik. Többé-kevésbé a mindennapi élet eseményeirôl szólnak dalaik, de olyanok is vannak, mint a Funarológia vagy a Székelyudvarhely címû paródiák.

– A Funarológia még abból az ötletbôl született, hogy Kolozsvárott a polgármester felásatta a Mátyás-szobor körüli teret. Ehhez akartunk hozzászólni, természetesen parodizálva a helyzetet. Hasonló indíttatású a Székelyudvarhely címû dalunk is, melyben kiparodizáltuk a várost. Viszont mindegyikünk nevében hangsúlyozni kívánom, hogy szeretjük Udvarhelyt. Mostanában vettük észre, hogy dalainkban egyre többet foglalkozunk vele – hangoztatta Pisti. – Szövegeink aktualitása szorosan összekapcsolódik az eseménnyel, de amíg a Küküllô átfolyik Udvarhelyen és szûzek lesznek a Csereháton, vagy Funar élni fog, addig lesz jelentôsége e daloknak – állítja Endre.

Valamennyiüknek van külön mondanivalója Székelyudvarhellyel kapcsolatosan.

– Egyfajta elfordulást tapasztalok a helyi együttesektôl – panaszolja Endre. – Ha ezzel a tudással Magyarországról jöttünk volna, másképpen fogadnának. Szerencsénkre vannak pozitív visszajelzések, melyek arra késztetnek, hogy tovább folytassuk, amit elkezdtünk.

– Sok problémám van a digitális vérû emberekkel, akik nem szeretik az általunk játszott mûfajt. Ezért még nem kell mindjárt kínainak lenni, ferde szemmel nézni ránk – mondta Kész "Fóka" Zsolt. – A várossal az a problémám, hogy nincs egy Harley Davidson-kirendeltség. Nagyon szeretek motorozni.

– Szerintem nem kellene minden tíz méterre kocsmát nyitani. Hiányolom azt a zenei klubot, ahol jó minôségû vagy élô zenét lehet hallgatni – hangoztatta Vass István. – Mintha kevesebb hely lenne biztosítva a blueszenének.

– A Talentum után sok jó tanácsot kaptunk, viszont Székelyudvarhelyen hiányzik egy olyan ember, aki tanácsokkal láthatna el bennünket – fogalmazott Kinga.

Az év közepére várható az elsô nagylemezük, aminek még nincs címe, de biztosítottak arról, hogy valamilyen módon kapcsolódni fog a városhoz. Terveik szerint hamarosan egy jótékonysági koncertet tartanak, kórussal és meghívott zenészekkel.

Fülöp Lóránt

..."

Udvarhelyi Híradó 2000 április 18. kedd

XI. ¹vfolyam 31 szám

Nincsenek megjegyzések: